Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
""

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 11.11. käsittelyyn tulevia asioita

uutiset

|

Päätöksenteko

|

Uudistukset

|

11/5/2021

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu torstaina 11.11.2021. Kokouksessa käsitellään mm. lahjakorttien käyttöönottoa, muutosta matkakorttien korvauskäytännöissä ja talouden 3. osavuosikatsausta.

Föli-lahjakortit käyttöön 1.12.

Föli alkaa myydä lahjakortteja Kauppatorin ja Skanssin Monitoreissa sekä kuntien palvelupisteissä 1.12. Lahjakortin käyttäminen onnistuu näissä samoissa paikoissa ja lisäksi Fölikaupassa (nettilataus.turku.fi). Lahjakortti kelpaa maksuvälineenä kaikkiin Fölin palveluihin. Lahjakortti on voimassa 12 kuukautta ostohetkestä ja sen saldoa voi käyttää vähitellen.

Fölin korvauskäytännöt muuttuvat

Uusien lipputuotteiden myötä Fölin matkakorttien korvauskäytännöt vaativat muutoksia. Asiakkaat haluavat palauttaa tai vaihtaa matkakortin esimerkiksi muuttaessaan paikkakunnalta, sairauden vuoksi, liikkumistapojensa muuttuessa jne. Tällä hetkellä ainoastaan aloittamaton kausi voidaan hyvittää asiakkaalle. Lautakunnalle esitetään, että korvauksen voivat jatkossa saada kaikki, joilla on matkakortilla yli 30 päivää kautta jäljellä. Korvauksen saamiseksi ei jatkossa tarvittaisi esimerkiksi sairauslomatodistusta. Muutos koetaan tarpeelliseksi, jotta pitkien kausien lataaminen olisi asiakkaille houkuttelevampaa. Kausikortille voi nykyään ladata jopa 365 päivää. Käteiskorvauksesta ja tilisiirrosta peritään seitsemän euron käsittelymaksu.

Pientä nousua matkamäärissä

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi ja eteenpäin lähetettäväksi tammi-syyskuun toteutuman perusteella laadittu osavuosikatsaus. Tilanne on parantunut toisen osavuosikatsauksen jälkeen. Tammi-syyskuun matkamäärä normaalivuoden 2019 tammi-syyskuun matkamäärään verrattuna oli -39%. Matkamäärä on hieman parantunut syksyn aikana, vaikka vielä ollaankin noin 7% jäljessä viime vuoden tammi-syyskuusta. Lisäksi Kelan koulumatkatuki ja lähimaksut kasvattavat jonkin verran tuloja. Kelan koulumatkatuen myöntämisperusteet muuttuivat maksuttoman toisen asteen myötä elokuusta 2021 alkaen. Föli-alueella nuorten liput ovat niin edullisia, että opiskelijan omavastuuraja ei ylity eikä opiskelija saa itse koulumatkatukea Kelalta. Toisen asteen opiskelijalla voi kuitenkin olla oikeus maksuttomaan tai alennushintaiseen Fölin matkakorttiin ja Kela maksaa näiden opiskelijoiden osalta tukea koulumatkojen liikenteen järjestäjälle. On odotettavissa, että Kelalta saatavan koulumatkatuen määrä on yhteensä noin 200.000 euroa suurempi kuin oli budjetoitu.

Koronapandemian kehittymistä on mahdotonta arvioida loppuvuodeksi. Katsauksessa on arvioitu, että vuoden 2021 lipputulot olisivat noin 26 % alle budjetoidun.