Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
Marja-Leena Kostamo

Fölin kilometreistä jo kolmasosa ajetaan sähköllä

uutiset

|

Uudistukset

|

11/18/2021

Fölin liikenteestä noin 4,6 miljoonaa kilometriä ajetaan vuosittain dieselbussin sijaan sähköbussilla. Se on noin kolmasosa ajetuista kilometreistä. CO2-päästöjä säästyy vuosittain 5800 tonnia.

Ensimmäiset kuusi sähköbussia aloitti liikennöinnin vuonna 2016. Iso harppaus kohti sähköistä liikennettä otettiin kesällä 2021, kun Fölissä aloitti 55 uutta sähköbussia. Lisää sähköbusseja saadaan jo ensi vuonna. EU-säädökset ja Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitteet ohjaavat joukkoliikennettä kohti sähköistä kalustoa.

-Sähköbusseilla on myönteinen vaikutus ympäristön viihtyvyyteen, sillä ne ovat todella hiljaisia. Suorat hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi ja lähipäästöjä ei synny, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Mukavaa matkantekoa sähköbusseilla

Sähköbusseja on Turun sisäisillä linjoilla ja Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan liikennöivillä seutulinjoilla. Turkulainen Marja-Leena Kostamo on matkustanut sähköbussilla jo useita kertoja.

-Kesällä menin ystävän kanssa sähköbussilla Naantaliin. Ulkona oli tukahduttavan kuuma, mutta sähköbussin sisällä aivan ihanan viileä. Ja miten hiljaista ja mukavaa matkantekoa, iloitsee Kostamo.

Kostamo asuu Turun keskustassa ja hän on joitakin vuosia sitten luopunut henkilöautosta. Aktiivinen eläkeläinen kulkee kaikki matkansa nyt joko bussilla tai polkupyörällä.

-Bussilla kulkeminen on niin huoletonta, edullista ja helppoa, suosittelen Föliä aina kaikille ystävillenikin, kertoo Kostamo.

Liikenteessä on kolmenlaisia sähköbusseja

Eri linjoilla liikennöi eri valmistajien sähköbusseja. Kotimaisia kaksiakselisia Linkkerin sähköbusseja on ollut Fölin liikenteessä vuodesta 2016. Niiden kyytiin pääsee Turun Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimällä linjalla 1: satama - keskusta - lentoasema. Linkkerin sähköbusseissa on 41 istumapaikkaa. Autot ovat 13 metriä pitkiä.

Nobina aloitti liikennöinnin Fölissä 1.7.2021. Nobinan kiinalaisvalmisteisia kaksiakselisia B15E01-sähköbusseja on linjoilla 6, 7, 31, 32, 42, 92 ja 93. Linjalla 7A liikennöinti alkaa 10.1.2022. Näillä linjoilla liikennöivät BYDit ovat 15 metrisiä, 3-ovisia telisähkölinja-autoja, joissa on 50 istumapaikkaa.

LS-Liikennelinjojen liikennöimillä linjoilla 8, 13 ja 61 pääsee Yutongin 15 metriä pitkien E15-telibussien kyytiin. Yutongit ovat kiinalaisvalmisteisia. Niissä on 50 istumapaikkaa.

 

Tiivistetty versio jutusta on julkaistu Turkupostissa 4, 2021.

Sähköbussin kyytiin pääsee linjoilla 1, 6, 7, 7A, 8, 13, 31, 32, 42, 61, 92 ja 93.

Reitit ja aikataulut: reittiopas.foli.fi